Reklama

Najlepsze lody w Warszawie. Gdzie powinniście się udać?

Gdzie udać się na lody — coraz częściej tego typu pytanie zadają sobie zarówno warszawiacy, jak i odwiedzający stolicę turyści. Czymże byłyby spacer po parku lub starówce bez skosztowania gałki, lub dwóch ulubionego smaku. Należy więc zadać sobie pytanie — gdzie w stolicy zjemy najsmaczniejsze lody?
Najlepsze lody w Warszawie. Gdzie powinniście się udać?
Lody, zdjęcie ilustracyjne.

Źródło: Pixabay

Do ochłody najlepsze są lody!

Powoli wiosna ustępuje miejsca latu. To z kolei idealny czas na spacery i wizyty: w kawiarniach, na starówce czy chociażby w muzeach. Niezależnie od celu naszej małej wycieczki, towarzysząca nam porcja lodów o ulubionym smaku, powinna być zawsze mile widziana. Pod niektórymi lodziarniami, zwłaszcza w miejscach licznie odwiedzanych przez turystów, ustawiają się bardzo długie kolejki. Jednak w której z nich najlepiej zająć miejsce? Oto ranking 10 najlepszych lodziarni, które warto odwiedzić, chociażby w najbliższy weekend.

Najlepsze lodziarnie w Warszawie

Tłusty Kotek

Zestawienie to otwiera znany wielu warszawiakom lokal Tłusty Kotek. O tej lodziarni krążą już legendy, bowiem spacerując ul. Hożą trudno znaleźć lokal z numerkiem 51. Kupić tu można cztery rodzaje lodów: śmietankowe, wanilia 80s, śmietanka z mango i kokosem, czekolada z maliną oraz cztery sorbety: z mango, jeżyna z cynamonem, banan z maliną i malina z miętą i limonką. O lodziarni tej regularnie rozpisują się lokalne i krajowe media — dość wspomnieć, że Tłusty Kotek zajął w 2024 roku 1. miejsce w plebiscycie przygotowanym przez Radio Zet.

Ulica Baśniowa

Lokal ten mieści się przy al. Wojska Polskiego 41 na Żoliborzu. W swoim menu oferują aż 40 różnych smaków, w tym: kefirowe, lawendowe czy limonkowe. Co istotne ich oferta nie ogranicza się jedynie do produktów wykorzystujących mleko. Z oferty przygotowanej przez lodziarnie zadowoleni będą także weganie czy osoby preferujące bezglutenowe słodkości.

Nice Cream

Mieszcząca się w samym sercu Warszawy, bo przy ul. Chmielnej 9/5, oferuje pyszne, świeże i naturalne lody. Wytwarzane są one na zamówienie, na oczach klienta. Możliwe jest to dzięki zastosowaniu technologii mrożenia składników — które sami wybieramy — w ciekłym azocie. Czyli w temperaturze -196 st. C. Oczywiście nie może zabraknąć możliwości lodów wegańskich czy keto.

Jednorożec

W tej lodziarni, zarówno na Mokotowie jak i na Pradze, stałym elementem menu jest róg z wafla wbity w porcję lodów. Na gości, którzy preferują nieco inne smaki, czeka również 30 innych propozycji. Od klasycznych, takie jak śmietanka, bo nieco bardziej wyrafinowane jak krem kataloński. Niezależnie od smaku, jaki preferujemy, bariści dostarczą nam pyszny produkt godny włoskich mistrzów.

Pallone

Pozostając we Włoszech, przynajmniej smakowo, warto odwiedzić także lodziarnię Pallone na Pradze, dokładniej Brzeskiej 29 oraz jej drugi lokal przu Francuskiej 31. W obu obsługa przygotowuje kręcone lody, według tradycyjnej toskańskiej receptury.

Smaki Warszawy

Wracając do Śródmieścia, warto wstąpić na Poznańską 23, do Smaków Warszawskich. Jest to znana i ceniona przez mieszkańców cukiernia, w której przygotowywane są także lody. Pistacjowe, waniliowe, malinowe, czekoladowe, marakuja – a to dopiero początek lodowej rewolucji, jaką przygotowuje cukiernia. Każda porcja to kunszt rzemieślniczej perfekcji i smak, który zostaje w pamięci na długo.

Al Passo

Co łączy ursynowskie Kabaty oraz starą Wolę? Niewiele, acz w obu miejscach można odwiedzić lodziarnie Al Passo. W 2024 roku lokal na Ursynowie otrzymała złote wyróżnienie Rating Capitan w kat. „najlepsze lodziarnie w Warszawie”. Oprócz tradycyjnych smaków znajdziemy tam takie ciekawostki jak lody fiołkowe, o smaku prażonych kasztanów czy kawy berberyjskiej. Al Passo jest także przyjazne dla ludzi, preferujących lody bez cukru.

Kulka Targówek

Na odległym Targówku także uchowała się mała perełka. Lodziarnia Kulka, mieszcząca się przy ul. Prałatowskiej 4, oferuje lody rzemieślnicze, gofry czy kawę — na nieco chłodniejsze dni lata. Lody o smaku cytryny z miętą lub czekolada, także z miętą, to specjalność tego lokalu.

NaLody

Jak na lody, to na Rakowiecką 41B na Stary Mokotów! Lodziarnia ta w wielu zestawieniach plasuje się na podium, jeśli chodzi o najlepsze lokale w stolicy. Wytwarzane tam lody powstają na bazie klasycznych włoskich receptur. Pistacja, trufli, słony karmel czy whiskey — w takich smakach specjalizuje się lokal. Nie brakuje tutaj również sorbetów, np. z truskawką czy cytryną i limonką.

Pijalnia Czekolady E.Wedel

Wreszcie nie mogło w tej liście zabraknąć pijalni czekolady E.Wedel, rozsianych po obu brzegach Wisły. W ofercie pijalni znajdują się m. in. lody pistacjowe oraz jagodowe, z białą czekoladą ze świeżymi owocami, musem jagodonym oraz bitą śmietaną. 

Poniżej przedstawiamy mapkę, z zaznaczonymi lokalami.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

NAPISZ DO NAS

Masz temat dotyczący Warszawy? Napisz do nas. Zajmiemy się Twoją sprawą.

Reklama
Reklama